Mange forbinder Artic Equestrian Games med store sprangklasser og flotte dressurhester. Men under AEG finner vi også Artic Gaits, nemlig gangartskonkurranse. Dette er en flott mulighet for å vise frem den flotte islandshesten og det er fart og spenning på et nytt nivå!

Tekst: Mille Tofthagen
Foto: Agnethe Korsell og Rikke Helmine Dahl

Gangartskonkurranse er delt opp i to tøltdisipliner, 4-gjenger og 5-gjenger. I disse to kategoriene er det flere små grupper, i 5-gang finner vi F1 og F2. Mens i 4-gang finner vi V1, V2, V3 og V5. Vi finner også tølt som er delt opp i T1, T2, T3 og T7.

Forskjellen på en 4-gjenger og en 5-gjenger er at 4-gjengere har skritt, trav, galopp og tølt, mens en 5-gjenger har de samme gangartene i tillegg til pass. Pass er det hurtigste «giret» til en islandshest.

Forskjellen på disse kategoriene er hva som skal fremvises, og i hvilket tempo det skal ris. Under en gangartskonkurranse er det mellom 3 og 5 dommere som dømmer takt, tempo, form og bevegelser. Dommeren ser også på helhetsbilde, ridningen til rytteren, utstyr og samspill mellom hest og rytter. Dommerne gir en score mellom 1 og 10.

tølt.jpg

Det er få krav til hvordan utstyr hest og rytter skal bære under en gangartskonkurranse men det vil bli et bedre helhetsbilde med enkle klær i enkle farger. For eksempel hvit stevnebukse og svart jakke. Det er heller ikke lov med fletter i man eller lugg under en konkurranse fordi man vil vise den naturlige barske siden til islandshesten.

Det er spesielt utstyr som brukes til islandshest, blant dette finner vi klokker som sitter på koden og som har en vekt, denne kan ikke overskride 300 gram i en gangartskonkurranse. Det er også generelle regler som at pisken ikke skal være lengre enn 120 cm. Islandshester er ofte ridd på bitt med vekstang og denne skal ikke overskride 7 cm, de fleste bitt er lov i en gangartskonkurranse ved riktig bruk.

Alt i alt så er det helhetsbilde som er det som blir bedømt, hestens bevegelighet, utstyr og ridning.

Artic Gaits 2017

Under V2 firegang var det Yrsa Danielesson og Hector från Sundsby og Christina Lund og Àlfur frà Selfossi som endte med en delt førsteplass. De fikk begge en poengsum på 8,25. Christina og Àlfur har ligget i tet siden gårsdagen B-finale men det endret seg fort når Yrsa og Hector snek seg innpå.

Christina fortalte etter prestasjonen at Àlfur var overladet og litt for sprek under dagens Artic Gaits, de har vært et team siden Àlfur ble født og hun er godt kjent med hesten så dette løste de på en fin måte. Det kom også frem at Àlfur sin beste gangart var tølt, noe som også vises i protokollen for poengene.

 

På tredjeplass hadde vi Elise Lundhaug og Bikar frà Syòri-Reykju. Disse lå nærme toppen men med en poengsum på 7,83 måtte de være fornøyd med 3. beste! Elise var fornøyd med årets Artic Gaits, disse har deltatt her på Artic Equestrian Games tidligere, så hun hadde et par knep i ermene for å planlegge hvordan hun og Bikar skulle prestere best mulig.

stian_pedersen.jpg

 

I F1 5-gang var det ingen andre enn Stian Pedersen og Bylur frá Breiðholti som tøltet seg til topps, men med en score på 7,75 hadde de Mona Lillehagen og Hlekkur fra Løvik like i bakhøvene. Det var kun 0,08 poeng som skilte Stian og Mona fra hverandre.

Vi finner også Camilla Mood Havig og Stjarna fra Òsi på en tredjeplass med 7,17 poeng. Camilla ble i 2016 norgesmester i F1 og er regjerende norgesmester den dag i dag, men det var ikke samme hest hun deltok i NM med som hun under AEG 2017 deltok med i Artic Gaits.