Danske Bjarne Nielsen er vel merittert innenfor dressursporten. Tidligere var han landslagstrener for de norske dressurrytterne, og ved hjelp av han fikk Norge sitt aller første dressurlag kvalifisert til VM i 2010. I dag holdt han clinic for et meget interessert publikum. 

Tekst: Sigurd Heill
Foto: Une Susrud


Nielsen var en viktig ressurs for den norske dressursporten og bidro til å heve standarden betraktelig. I tillegg har han fire tiår med erfaring som berider, og i tillegg har han flere år som dommer under hingstekåringen i Herning. Nielsen er også en sentral figur i avl av dansk varmblods.

  

 

Dansken har tidligere avholdt clinic under AEG, den gang i 2013, og i år stilte han igjen opp for å dele sin kunnskap med de mange oppmøtte til dagens foredrag. Clinicen var teoretisk anlagt, og fokuset lå på korrekt bæring og hvordan man kan gjenkjenne dette.


Med hjelp av salens storskjerm innledet Nielsen klinikken med å trekke fram den tyske treningsskalaen, et system de fleste sannsynligvis har hørt om. Tyskerne er godt kjent innen dressurverden for sin gode og velfungerende utdanningsskala. Den er grunnet i eldre, tysk rideteori. Bjarne tok for seg skalaen steg for steg, og forklarte hvert trinn i mer dybde.
 

- Hesten skal bære seg selv, ikke ved hjelp av rytteren!

 

Bjarne startet i bunnen av pyramiden og jobbet seg oppover. Det første elementet i skalaen er takt, så her tok han for seg hver av de tre vanligste gangartene og deres korrekte takt og fotfall. Han brukte flere bilder for å illustrere både hvordan det skal og ikke skal se ut, og hvordan man kan oppdage feil ved takten.

Neste steg gikk ut på løsgjorthet. Hesten må kunne jobbe avspent og avslappet gjennom hele kroppen, og den skal henge sammen og kunne jobbe over ryggen. Her viste Bjarne bilder av to forskjellige hester som jobbet bra i en lang og lav form for å illustrere hva man gjerne ønsker.

Kontakt handler i hovedsak om aksept av bittet, men også aksept av rytterens kontakt med hesten gjennom de andre hjelperne. Hesten skal være avslappet i nakken sin slik at den kan komme gjennom hele kroppen og inn i kontakten til rytterens hånd. Mykheten er gjennomgående.

 

Først trakk han frem et godt eksempel og forklarte hva han så rundt det. Fotografiet viste en glad og tilfreds hest med et harmonisk uttrykk. Den bar seg balansert og godt, og kontakten mellom hestens munn og rytterens hånd så behagelig ut for begge parter. Etterfulgt av dette bildet fikk vi se en hest som veldig tydelig opplevde kontakten med rytteren sin som ukomfortabel, og i tillegg til dette hadde hesten en veldig tydelig taktfeil og var meget anspent. Den stod i sterk kontrast til hesten på det første bildet.

 

Schwung og bæring omhandler spenst og elastisitet i hesten, og dens evne til å bruke bakbeina til å sparke fra med god energi. Retthet, ett steg til opp stigen, handler om hestens likesidighet og evnen til å kunne stille og bøye seg like mye til begge sider. Det er også et poeng å kunne opprettholde konstant stilling eller bøying i sideførende øvelser.
 

    
   Kristin G. Andresen og Bjarne Nielsen   

På toppen av pyramiden kommer samling. Bjarne forteller her at ikke alle hester har et like godt utgangspunkt for å kunne samle seg og prestere på et like høyt nivå, dette avhenger av hestens individuelle bygning. Her er spesielt vinklene i øvre del av hestens bakbein viktig.

Videre viser dansken frem videoer av to ulike ekvipasjer i hvert sitt Grand Prix-program, og analyserer disse for publikum. En av ekvipasjene var innom AEG-arenaen i fjor, ingen ringere enn Severo Juardo Lopez på hesten Lorenzo. Bjarne valgte å analysere ekvipasjens prestasjon under Grand Prix Freestyle under OL i Rio som fant sted i sommer.

Alt i alt var det en interessant clinic med mye god informasjon!