Ellen Birgitte Farbrot er en anerkjent rytter fra Norge som konkurrerer aktivt innenfor sporten og er daglig leder for stutteriet Følle Strandgård i Danmark.

Tekst: Rikke Helmine Dahl
Foto: Une Susrud


Før Ellen Birgitte skal ut å ri store og krevende programmer forbereder hun seg godt mentalt, visualiserer programmet og tenker på det hun har øvd på i forkant. Hun og hesten Tailormade Tahennya skal i dag ri i klassen CDI3* Grand Prix. Den erfarne rytteren finner det krevende måten Tahennya kan bli litt høy bak og litt vill, i hennes egne ord.

EB.jpg

Hesten gikk som avlshoppe frem til hun var 7år, og debuterte første gangen på dette nivået i mai i fjor. Arctic Equestrian Games blir hennes livs første innendørsstevne. Videre forteller Ellen at Thayenna er en dame med stor D, en skikkelig diva. Rytteren selv har hatt ett nært forhold til en hestevisker nede i Danmark grunnet denne hesten. Hele første stevneåret hun hadde med Tahyenna, kunne hun helt fint ri opp midtlinjen, men ikke lengre. Ellen forteller at dette var fordi hesten var utrolig nervøs. Dette har blitt arbeidet med mye og over lengre perioder, for å få det til å fungere for begge to.

Ellen Birgitte er veldig fokusert på å ikke dra hesten i munnen på noe som helst tidspunkt. Hun vil heller at den kommer frem til bæring, kommer opp til rytteren og er lydig for grunnhjelperene.

Farbrot har ridd på AEG flere år og forteller at det som gjør at hun kommer tilbake er den avlappende atmosfæren og det gode miljøet. For de hestene uten erfaring på slike arenaer, er dette et godt sted å starte. Arenaen er ikke like stor som på diverse andre kjente hesteshow. Likevel er det fremdeles ting for hestene å titte på og bli vandt med.

eb2.jpg   

Planen til den Ellen var egentlig å jobbe for Tailormade Horses et halvt år, men etter ett år fikk hun jobb som daglig leder på et stutteri like ved Aarhus. Hun er nå på sitt åttende år som daglig leder. Rytteren kan fortelle at det gjør mye for henne når hun kan få ri flere forskjellige hester.

Mange unge ryttere i dag kunne tenke seg nettop det å flytte ned til Danmark og drive med hest. Ellen Birgitte forteller at hun syntes de unge rytterene skal gå for det og heller flytte hjem igjen om det ikke skulle være slik som man opprinnelig forventet. Hun har hatt flere unge ryttere fra Norge som har jobbet hos henne på kortere sikt og etter en stund har flyttet hjem da det har vært for mye. Hun vektlegger at det er slettes ingen skam å snu.

Ellen Birgitte trekker frem at hesteholdet i Danmark er annerledes en det er her hjemme i Norge. Hun selv har valgt å beholde litt av det norske hesteholdet ved å la hestene gå mye ute, la mange hester gå sammen, i tilegg lar Ellen "hest være hest" på sommerbeite.