Han skrittet sin vinnerhingst ut av arenaen, klappet ham kjærlig og sa: - Dette er en utrolig deilig hest. - Han kan gjøre alt! Nederlandske Jur Vrieling var helt klart glad for seieren i Kingsland Small Tour Final og over å få på seg Kingslands ”I’m a winner” bandolær. Men enda mer glad var han for sin helt herlige hest VDL Zavall.

Tekst: Rebecca Mender
Foto: Rita Birkeland

JurVrielingVinnerRED.jpg
Jur Vrieling var glad for seieren i Kingsland Small Tour Final, enda mer glad var han for sin helt herlige hest VDL Zavall.
 
Velridende Therese Søhol Henriksen/Antje Volo innledet klassen med en klassisk vakker runde feilfri på hinder – men kom ikke til omhopping idet hun fikk en tidsfeil. Tiden i grunnomgangen skulle likevel ikke vise seg å være noe problem idet 13 ekvipasjer klarte feilfri grunnomgang i 1,35 m klassen.

Mange som ville
Om ikke Henriksen kom videre, fikk man likevel se stilfull ridning i omhoppingen ved blant andre Mikkeline Zurhaar-Birkeland/Cassandra V Paemel Z. De lyktes dog ikke så godt som i sin grunnomgang og pådro seg to riv. Stein Endresen og Acolino e. Acorado I/Latus II var nestemann ut, en hingst som er kåret både i Norsk Varmblod, Dansk Varmblod og Holstein. På denne ekvipasjen ble det vegring etter svingen mot hinder nummer fire, og hingsten fant det for godt å være relativt ulydig. Etter en liten stille krangel langs vantet der Stein klokelig ikke la for mye press på hingsten, gikk Acolino med på å  vende rundt og hoppe, men dro da også med seg en bom.
Neste rytter ut er også vel verd å nevne – Espen K. Johannessen demonstrerte klok og veloverveid ridning på den svært tiltalende Vigeur. Espen red hele veien med fullt fokus og hadde en forbilledlig sving mellom hinder 3 og 4. God ridning og null feil førte dem opp i ledelsen, men etterhvert kom danske Kim Christensen/Lynford som klarte å gjenta bedriften, men på kortere tid.
Mens far og søster hopper rundt i World Cup var det opp til Johan Gulliksen å forsvare familieæren på AEG. Han hadde med seg den lille smekre Zazou som var en særdeles tiltalende hest full av vilje og kapasitet. Fart og teknikk har den også i overflod, men Johan la inn en litt for stor sving mellom 3 og 4 og han måtte ta den ivrige hesten litt tilbake – der glapp en mulig vinnertid etter en runde som ellers var feilfri.
Hans Ley/Kong’s Babados satset målbevisst på en rask gjennomføring – og lyktes i det også. En lydhørd kvikk hest svarte opp, og resultatet var en tid som det skulle vise seg at  kun en rytter skulle klare å slå. Cornelia Kasin/Lacosta prøvde seg på det, red effektivt – det så ikke så fort ut, men med korte veier og god grunngalopp samt en god linje mot siste hinder kom hun i mål på en god tid – men ikke nok til å ta teten. Innsatsen skulle holde til en fjerdeplass.

HansLeyRED.jpg
Hans Ley og Kong’s Babados satset målbevisst på en rask gjennomføring og tok andreplassen. 

NiklasJonssonRED-(1).jpg
Tredjeplassen var det svenske Niklas Jonsson som kapret.

Et vinnerritt
Tredje siste rytter ut var Jur Vrieling på den 8 år gamle hollandske avlshingsten VDL Zavall. Hans avstamning sier mye – faren er Rolf Göran Bengtssons Casall La Silla, morfaren er den hollandske elitehingsten Emilion. Videre bakover finner man hingster som Cor de la Bruyere og Alme Z. Morslinjen er også av topp kvalitet og har produsert blant annet den kårede Grand Prix-hingsten Orame. Zavall er en utrolig tiltalende hest, hinderklok, villig og med stort overblikk og kapasitet. I omhoppingen bare skrudde Vrieling opp tempo, og Zavall gikk smidig og villig. 180 graders-svingen mellom hinder 3 og 4 var minimal og fullstendig på plass, og hingsten dro til mot kombinasjonen. Til tross for dette seilte han feilfritt over, og etter maksimale linjer mot de to siste hinderne var alle klar over at dette skulle bli vanskelig å slå for de to siste i klassen, svenske Niklas Jonsson på den karismatiske Amorina og norske Ole Kristoffer Meland/Caiser. Begge gjorde et godt forsøk, Niklas lyktes best og satt igjen med en tredjeplass mens Ole Kristoffer tok femteplassen.

CorneliaRED-(1).jpg
Cornelia Kasin red effektivt og fikk en flott fjedeplass med hesten Lacosta.

OleKristofferRED2.jpg
Ole Kristoffer Meland på hesten Caiser gjorde et godt forsøk og fikk femteplassen.
 
En helt deilig hest
Vrielings kroppsspråk sa det hele der han skrittet hesten sin ut av arenaen. – Det er en deilig hest, helt utrolig. Han kom ganske stort inn mot 2-kombinasjonen – og så hoppet han bare. Mange hester ville ha tatt en bom der. Han bare drar opp bena. Han kan gjøre hva som helst, sa Vrieling med stolt beundring i stemmen. – Han er ennå ung, og er en populær hingst blant hoppeeierne. Av den grunn har han bare gått litt om vinteren. Nå når blir han eldre og mer erfaren..., sa Vrieling hoderystende med et stort smil om munnen. – Han har ikke tatt en eneste bom under hele stevnet. Han bare vil over de hinderne!


En storfornøyd Jur Vrieling etter seieren.