Søndag tok han sin fjerde seier under AEG. 15-årige Johan Sebastian Gulliksen og Tulipán gikk helt til topps i Young Rider Grand Prix 1,40 m sponset av Volo Sporthorses. Maren Smedhaug red Caleandro inn til en flott andreplass, mens Trine Kihle Stenseth og Stella E ble nummer tre. De unge rytterne ”ruler”!

Tekst: Heidi Skar
Foto: Rita Birkeland


VinnerJohanRED2.jpg
Lørdag ble han nummer fem i seniorenes Grand Prix. Søndag tok han førsteplassen i Grand Prix for unge ryttere. Dette var Johan Sebastians tredje individuelle seier på hans herlige Tulipán. 

Anders Hafskjold hadde bygget en reell Grand Prix-bane, og sa før start at han regnet med fem feilfrie i grunnomgangen:

- Jeg har bygget en relativt stor bane, hinderne holder mål. Det kommer oppmålte avstander tidlig i banen, rytterne må være våkne, tenke og planlegge godt. Dette er den største banen for denne aldersgruppen her nede på AEG, og da skal det være krevende men ”fair”, sa den rutinerte, dyktige banebyggeren. Det ble fire feilfrie i grunnomgangen av 25 startende ekvipasjer.

Johan Sebastian Gulliksen og Tulipán klinket inn den første nullen på skoleeksempelvis. Deretter fulgte Maren Smedhaug og Caleandro opp elegant og feilfritt. De to fikk følge til omhoppingen av to andre sterke ekvipasjer, Trine Kihle Stenseth/Stella E og Pål Flam/Gustav M 2.

Johan Sebastian Gulliksen fortalte at banen var veldig fin, men vanskelig.

- Den var teknisk, hinderne kom veldig fort, og det var nok å hoppe på for hestene ja, sier Johan, som var første utfordrer i omhoppingen og hadde lagt en god plan for den:

- Som første ut er det én ting å gjøre, og det er å prøve og ri feilfritt på en tid som er rask nok til å sette press på de andre. For meg er det viktig å ikke tenke for mye på at jeg må være feilfri, men hva jeg skal gjøre og holde meg til planen min.  Greier jeg det så har jeg gjort mitt beste og da er jeg fornøyd. Jeg visste at blant annet Maren kom etter meg, og hun er veldig rask. Jeg måtte ta noen sjanser underveis, og en av dem var inn til kombinasjonen, forteller den fremadstormende rytteren.

- Ja, der var Johan helt rå. Det var blant annet der han slo meg, helt klart, sier den også særdeles velridende Maren Smedhaug, som ble nummer to, 2,77 sekunder etter vinneren.

AndreplassRED-(1).jpg
Velridende Maren Smedhaug fortsetter å imponere. Maren og Caleandro under æresrunden.

Maren Smedhaug og hennes fantastiske Caleandro leverer oppvisninger på arenaen. Lørdag kveld fikk den unge stilrytteren velfortjent prisen som årets juniorrytter fra grenutvalget i sprang i Norges Rytterforbund. To ganger under årets AEG har Maren vært raskest på tiden, men ett riv har ”hindret” den gjeveste plasseringen. Derfor brant hun ikke alt kruttet i dagens Grand Prix:

- Jeg vet at Johan er lynrask, og hvis han rir feilfritt, noe han som oftest gjør, så er han vanskelig å slå. Jeg så Johan og tenkte at jeg måtte prøve og holde det samme tempoet som ham, men jeg ville sikre litt. Jeg hadde ett galoppsteg mer til det andre hinderet og ett steg mer til kombinasjonen, konkluderte Maren.

Det er ikke bare en nytelse å se disse unge rytterne og deres hester i aksjon. Det er også en nytelse å høre deres uttalelser. Ydmyke, bevisste og helt klare på hva deres formål med sporten skal være: Se på hverandre, observere, lære, og bli gode ryttere. For det finnes ingen snarveier til suksess. Kun snarveier når ryttere og hester er klare for å ta dem – i en omhopping på konkurransebanen.

TredjeplassTrineRED-(1).jpg
Trine Kihle Stenseth og Stella E ble nummer tre etter to flotte runder. En ekvipasje å regne med for fremtiden.

Trine Kihle Stenseth/Stella E pådro seg ett riv i omhoppingen og tok en flott tredjeplass. Pål Flam/Gustav M 2 ble nummer fire, mens Veronika Gylthe/Stansfield ble nummer fem. Den syvende og siste premien gikk også til en norsk ekvipasje, Cornelia Emilie Kasin/Lowhills Black Magic.

Johan Sebastians og Marens planer for de neste månedene:

- Vi skal nå gi hestene litt konkurransefri før utendørssesongen. Så blir det Drammen Spring Tour, og det gleder vi oss veldig til, forteller de to.

Om Arctic Equestrian Games:

Johan Sebastian Gulliksen: Fantastisk, utrolig bra, stemningsfullt!

Maren Smedhaug: Det komplette stevnet, høy standard, en unik opplevelse!