- At hesten er god å ri er nesten det viktigste, med kvalitet som nummer to. Hesten må være godt ridd. Den må høre på deg, var ordene nederlandske Jur Vrieling innledet sin sprangclinic torsdag kveld med.

Tekst og foto: Rebecca Mender

JurRED2.jpg
- Også i sprang er ”speed-control” viktigere, ja, nesten enda viktigere enn i dressur. Hesten må alltid kunne endre tempo, sa Vrieling.

Clinic’en fikk en ny vri i siste liten idet Vrieling hoppet av sin ferske vinnerhest VDL Wittinger fra Walber Grand Prix kvalifisering – han skulle ha ridd selv, men overlot tøylene til Nina Braaten. – Du har jo akkurat solgt hesten din, jeg tenkte du kunne prøve min, sa Vrieling og la til med et smil at hest og hestehandel jo er stort i Holland

Mye bakkearbeid
- Vi hopper ikke så mye hjemme, vi gjør mye bakkearbeid, mye dressur. De erfarne hestene hopper vi litt høyere, ellers gjennomfører vi en trening à la den vi skal demonstrere nå to ganger i uken, sa Jur Vrieling idet Nina tok opp tøylene. I tillegg til Nina var Suzanne Tepper demorytter på hesten hun akkurat hadde ridd nullrunde på i Grand Prix-kvalifiseringen, Km Wish.

Speed-control igjen
- Jeg vet dere hadde Adelinde Cornelissen her tidligere i uken og at hun snakket om ”speed-control”. Dette trenger også spranghesten, nesten enda mer. Man må alltid kunne endre tempo, sa Vrieling og la frem tre galoppbommer nedover langsiden. I tillegg til disse bommene stod det en oxer på banen, fire bommer på en sirkel, en ”slalom-bane” samt en stuss-serie med en oxer som avslutning. – Etter det innledende bakkearbeidet vil jeg se at hesten gir alle tegn på at den er fornøyd, og jeg vil begynne så avslappet som mulig, sa Vrieling idet han innledet ridningen over bommene.
- Du skal bestemme antall steg på den avstanden galoppbommene ligger, her er det ”speed-control”. Etter at Suzanne og Nina hadde fått prøve seg på å ri med forskjellig antall steg, var tiden kommet for slalom. – Ri i galopp og bytt galopp i vendingene. Dette er en vanskelig øvelse, hesten må sitte bak. Rir du ganske rakt, øker du vanskelighetsgraden, sa Vrieling.
En vannmatte var også lagt ut. – Vi legger alltid ut ting så hestene får kikke litt, også for unghestene.


NinaogJur.jpg
- At hesten er god å ri, også for andre, er det viktigste, innledet nederlandske Jur Vrieling sin clinic med. Han hadde egentlig tenkt å selv ri sin hest VDL Wittinger, men overlot i siste øyeblikk til Nina Braaten. – Hun har jo akkurat solgt hesten sin, jeg tenkte hun kunne prøve min, sa hesteselgeren Vrieling med et glimt i øyet.
 
Behold rytmen
Om sirkelen med fire bommer sa Vrieling: - Å beholde rytmen er utrolig viktig. Rytmen er så grunnleggende. I klassen i dag kom det f.eks. to store oxere mot slutten. Da måtte man ha rytmen i behold for å komme over dem. Har man rytmen, er det lettere å samle hesten, korte den inn og å ri den frem.
Oxeren midt på banen ble midtpunktet i en åttetallsvolte.  – Det er viktig at hesten ser den veien den skal. Hesten har øynene annerledes plassert enn oss og ser dermed på en litt annen måte enn oss. Er man f.eks. inne på en bane, kan hesten få øye på et menneske på tribunen som vi ikke ser. At hesten ser i den retningen den skal er derfor viktig, det er der den må ha sin fokus.
Oxer var også en del av linjen som inneholdt en stusserie. Vrieling poengterte at man ser mer av hestens teknikk over oxere. – Over rekk kan hesten bli litt ”rar” i frambena. Hvis f.eks. en hest hopper med frambena litt under magen, vil den ikke kunne hoppe høyt. Den må ha bena litt frem. Om hesten har den rette teknikken ser man bedre over oxeren.
- Etter siste sprang, så sitt ned i salen, det er bedre utgangspunkt for å få rett galopp. Ta overkroppen tilbake, da kan du ta hesten tilbake, sa Vrieling.
Suzannes hest kom litt nær oxeren. – Hvis man kommer nær, så la hesten være. Ikke prøv å holde i hesten i det siste steget hvis den kommer for nær. Hesten trenger å ha fokus på hinderet, ikke på rytterens hånd. Hesten må få ordne opp selv og ikke bli forstyrret av rytteren. Generelt skal alt skje uten press, og hesten må gjøre oppgavene på sine egne ben, sa Vrieling. – Ikke hjelp hesten for mye. I en klasse, ja, men aldri under trening, lød ordene fra Vrieling før han avsluttet sin clinic – og takket Nina for fin ridning av avlshingsten VDL Wittinger. – Det er viktig for oss som driver med salg av hest at hestene våre kan ris av andre, det var fint å se Wittinger med Nina, smilte Vrieling.


- Hestens teknikk ser man best over oxere – da vil man kunne se om hestens teknikk innebærer å strekke frambena noe frem og ikke innunder magen. Drar den bena innunder magen, vil den ikke kunne hoppe høyt, sa Vrieling.