Verdenseneren skal i aksjon – Norgeseneren og nr. 25 på verdensrankingen skal observere. De har konkurrert mot hverandre flere ganger på den internasjonale arenaen.

Tekst: Heidi Skar
Fotomontasje: Mette Sattrup

Adelinde-Cornelissen-vs-Siril-Helljesen.png
Adelinde Cornelissen til venstre (Foto: Dirk Caremans/FEI), Siril Helljesen til høyre (Foto: Mette Sattrup).

Nederlandske Adelinde Cornelissen, verdensener, regjerende lagverdensmester, regjerende Europamester og World Cup Champion i dressurridning, kommer til Arctic Equestrian Games (AEG) for å dele av sin kunnskap gjennom en clinic, en audiovisuell demonstrasjon. Siril Helljesen, nå ranket som nummer 25 i verden, er den høyest rangerte dressurrytteren Norge noen gang har hatt. Siril og hennes stjernehest Dorina er nær ved å kvalifisere seg både til sesongens verdenscupfinale, og til OL i London.

Dette er ikke hverdagskost. Hestefolket i Norge må nesten klype seg i armen for å tro at det er sant.

Dressursporten har blitt den nye publikumsmagneten over hele verden. Aldri har flere ekvipasjer fra flere nasjoner scoret høyere poengsummer. Dressurdommerne snakker om at de noen ganger skulle hatt muligheten til å gi mer enn 10 poeng, som er toppscore i en øvelse. Verdenscupene, World Dressage Masters og internasjonale mesterskap trekker publikum i mange tusentall. Og, særdeles gledelig sett med norske øyne, Norge har nå flere ekvipasjer som hevder seg i verdenstoppen.

Siril Helljesen skal delta i den siste verdenscupkvalifiseringen i Gøteborg førstkommende helg. Da skal det avgjøres om hun som første norske dressurrytter i historien kvalifiserer seg og Norge til den prestisjetunge verdenscupfinalen.

Grunnet denne viktige konkurransen deltar derfor ikke Siril i selve dressurkonkurransene under AEG. Men tirsdag tar hun turen til Vestfold for å få litt ekstra inspirasjon:

- Jeg kommer selvfølgelig til Stokke for å se og høre på Adelinde, det blir veldig spennende. Det er virkelig stort at AEG får opp verdenseneren. Dette må jeg ha med meg, sier Siril, som selv befinner seg i en trygg, profesjonell og komfortabel ”boble” sammen med sitt team, inklusive hennes egen drømmehest Dorina.

Siril har bein i nesa, begge beina godt plantet på jorda, og blikket rettet fremover mot sesongens store mål. Hun er ydmyk, men bestemt, utrolig fokusert og strukturert. Den norske dressurdronningen har mange likhetstrekk med den nederlandske. De har begge utdannet og trent opp sine firbente partnere til å bli de stjernene de er i dag. Derfor er de så gode ekvipasjer. En dressurekvipasje er en duo bestående av rytter og hest. Begge i duoen må ha dagen for å lykkes. De må kjenne hverandre godt og tolke hverandres signaler på beste mulige måte. Dressur er kunst på høyeste nivå.

Siril om Adelinde:

- Jeg har fulgt Adelinde i flere år. Hun har en fantastisk flott hest som er ”selvlaget” og en erfaren Grand Prix-hest. Hun leverer topp prestasjoner. Jeg kjenner henne litt i forhold til at vi har konkurrert mot hverandre, blant annet i EM og i verdenscupen i Amsterdam. (Red. anm. Adelinde vant, Siril ble nummer seks og satte ny personlig rekord i Amsterdam) Det virker som Adelinde har skikkelig styr på det mentale og er best når det gjelder. Det er en enormt god egenskap. Jeg lar meg inspirere av alle som er gode uansett gren innenfor hestesporten. Det harmoniske og myke samspillet, respekten for hesten, og samarbeidet ellers mellom menneske og hest. Det verdsetter jeg høyt. Adelindes og Parzivals piruetter (en av dressurens vanskeligste øvelser) har jeg bilder av i hodet mitt. De tar jeg frem noen ganger. Jeg håper hun forteller noen av sine ”hemmeligheter”, og gleder meg både til å se og høre henne i denne settingen, smiler vår egen dressurdronning, som skal følge det hele fra tribuneplass.

Onsdag reiser Siril Helljesen og Dorina til Gøteborg for å delta i helgens verdenscup. Da skal de sørge for at Norge får en dressurekvipasje i verdenscupfinalen i nederlandske ´s-Hertogenbosch i april. Der vil nemlig ikke Siril sitte på tribunen.

Da skal eventuelt Siril og Dorina konkurrere mot Adelinde og Parzival. Det samme kan bli virkelighet i London til sommeren.

Eirik Berentsen, primus motor for Arctic Equestrian Games anmoder alle om å ta turen til Oslofjord Convention Center:

- Dette er noe alle hesteinteresserte bør få med seg. Det blir en opplevelse, tenk å få se Adelinde vise frem sin rideteknikk og fortelle om hvordan hun trener. Fantastisk, sier Berentsen.

Dressurclinic (audiovisuell demonstrasjon) med Adelinde Cornelissen er tirsdag den 21. februar.

Arctic Equestrian Games arrangeres på Oslofjord Convention Center, Stokke i Vestfold.

Oppdatert tidsprogram