For tredje året på rad forsøkte FERD å få HKH Prinsesse Nathalie fra Danmark til Norge, og denne gangen ble det full uttelling.

Tekst: Linda Solberg
Foto: Mia Løvlie

DSC_9120.jpg

Prinsessen red først på en ukjent hest ved navn Qallwesto, en svensk varmblod født i 2004. Hun hadde kun sittet på han i 15 minutter i morges. Qallwesto har tidligere gått feltritt med Anne - Cathrine Sellæg og utmerket seg i Breeders. Han eies og trenes av handicaprytter Inger Line Brath i det daglige.

DSC_9127.jpg

Hun åpner clinicen med å skritte rundt så hesten skal få roet seg ned, og hun forteller litt om hvordan de går frem med sine egne hester hjemme i Danmark, der de avler de fleste selv. Hun rir de inn våren som treåringer før de får gå på beite hele sommeren. Når høsten kommer er det klart for mer arbeid for treåringene, som da skal gå tre til fire dager i uken. I løpet av vinteren og frem mot en ny sommer på beite som fireåringer så skal de lære seg det grunnleggende som temporegulering, retning og overganger. Etter beitesesongen som fireåringer skal de i gang med mer effektiv, målrettet og satsende trening.

DSC_9149.jpg

Til tross for en anspent hest, kom de seg i gang. Hun påpeker viktigheten av å holde kontakt på utvendig tøyle, ri fra innvendig sjenkel til utvendig tøyle, samt leke litt med den innvendig tøyle. Hesten vil forsøke å løse oppgaven på enklest mulig måte, vi kan veilede og hjelpe ved å ikke sitte fremoverlent og alltid ri bakparten under hesten. Det bør være stort fokus på det grunnleggende og det kan sammenlignes med å bygge et hus. Uten en god grunnmur vil huset rase ved ett jordskjelv. Det må med andre ord legges en god jobb i grunnarbeidet.

DSC_9300.jpg

Et stykke ut i clinicen kommer Alexandra Andresen inn på Don Massimo. Vi får se en følsom og energisk hest, og prinsesse Nathalie kommer med tips og råd til hvordan man kan håndtere dette på en god måte. Det jobbes med å holde hesten rett, ri hestens bakpart aktiv og det er fokus på sits. Ta ett dypt åndedrag, og på utpust kjenner man at kroppen synker ned så man virkelig sitter på sittebena. Det å opprettholde kontakten med hesten er viktig. Clinicholder påpeker at det er viktig å kjenne på følelsen og memorisere hvordan det føles. Det blir ofte referert til metaforer som «det kjennes ut som smør». På den måten vet man hva en ser og kjenner etter under rideøkten.

DSC_9348.jpg

Avslutningsvis kommer Kristin Andresen inn på banen og holder ett lite intervju med Prinsessen. Det fortelles om planene videre og Prinsessen ønskes god tur videre til Doha.