Det er hektisk aktivitet ved oppvarmingen; spente ryttere, foreldre og hestepassere gjør siste forberedelser før klassen skal starte.

Tekst: Julie Hop
Foto: Une Susrud

1-Oppvarming2---stort.jpg

Det summer og surrer i lyse og mørke stemmer fra alle kanter når det nærmer seg start av klassen.
- Mamma jeg glemte hanskene mine i stallen, hører man fra en kant, og mamma løper avgårde mot stallene for å finne dem.
- Ta hesten, jeg må gå banen kommer det fra en annen kant, å husk teppet ellers blir han kald!
-Hvor er beleggene mine sier en annen, til hestepasseren som selvsagt har full kontroll. Hun finner de fram fra sekken hun bærer på, som inneholder det meste man kan få bruk for; alt fra ekstra strikker i tilfelle en flette går opp til håndkle for å tørke av hest og støvler før arenaen entres.
-beroligende ord om at dette fikser du og lykke til hører man fra flere hold.

Så er banen gått og oppvarmingen i full gang. Steward passer på at alt går riktig for seg, at rett rytter kommer seg til start til rett tid, og at vesten er på plass der det er påkrevd. Det kan for et nytt øye se ut som det totale kaos, med hester som hopper mens andre traver, skritter eller galopperer rundt til det blir deres tur. Men i virkeligheten er dette et velorganisert kaos hvor alle vet hvordan de skal forholde seg til hverandre. Trenerne roper ut til sine respektive elever hvilket hinder de skal komme på og hva som eventuelt må endres/finjusteres.

1-Oppvarming1---stort.jpg

Gleden i ansiktet når en ekvipasje kommer ut etter å ha fullført en flott feilfri runde smitter over på de andre rytterne, og det hagler med tilrop om flott runde og supert ridd fra flere steder på området.
Skuffelsen hos andre når det ikke helt gikk veien denne gangen følges opp med støttende ord og oppmuntring om at neste gang går det bedre.

Klassen er slutt og premieutdeling skal straks i gang.
Steward sørger for at de som skal inn å motta premie er til stede og at alle står på rett plass før seremonistart.
Det er tydelig at hestene vet hva som venter, noen står pent i ro mens andre tripper og spretter i påvente av å få komme avgårde. Bilder knipses, både hest og rytter formelig strutter av lykke når de kommer ut med sløyfe og premie.
Så bærer det opp mot stallene for at hesten skal få sitt velfortjente stell, litt kos og en ekstra godbit vanker det sikkert også til den trofaste vennen.