Døra går opp, og inn kommer ei sprek dame på 70 år med et stort smil om munnen. Dagens intervju er av Donna Louise Alstad som deltar i årets Comeback Cup med den syv år gamle dølahesten Gullhaugsvarten.

Tekst og foto: Ada Vrolijk

- Det er veldig gøy å få være med på dette, men det er fryktelig stort! Jeg deltok her i fjor også, på en frieser, og for en dame i min alder er det jo nesten som å få komme inn i olympiaden.

I år deltok hun med sin syv år gamle dølahest, Gullhaugsvarten, som hun har eid siden han var to år. Dette er en god allrounder med mye fart og kraft, noe som kommer godt med i de ulike kjøreoppdragene han ellers blir brukt til når han ikke går med sal på ryggen. Om det er julemarked, sledeturer eller andre arrangementer der barn og andre er involvert er han helt rolig. Men, her på innendørsarena derimot!

-Han er jo Turboprins! Ler hun hjertelig når hun skal beskrive hvordan det er å delta med dølahest under Arctic Equestrian Games, som for det meste har varmblodshester og ponnier. Både hun og hesten var nervøse, men til tross for det har de fullført to nydelige runder under Comeback Cupen.

thumbnail_IMG_8137.jpg

Det er treneren og sjåføren hennes som er grunnen til at hun startet igjen i år.

Alstad har flere ganger sagt at hun ikke skal ha unghest igjen, men vipps så satt hun der med ikke bare en, men to. Hun bruker mye tid på lek med hestene når de er unge, og er meget opptatt av god kommunikasjon, kroppsspråk og forståelse av hestens natur. Gullhaugsvarten fikk gå i flokk og utfolde seg som unghest helt til Donna Louise kjøpte han som toåring.

Når vi går inn på forskjellene fra da hun var ung til nå, er det spesielt én morsom ting hun tar opp: - Før så hadde alle hestene kort hale! Nå om dagen så har alle klipt maks opp til under hasene. Hun er ikke redd for å skille seg ut og holder fast ved gamle tradisjoner, så halen, den er kort!

thumbnail_IMG_8131.jpg thumbnail_IMG_8142.jpg

 

Da hun var liten jente var det mor som sørget for at hesteinteressen spiret. De måtte trene hestene før skolen og når de kom hjem var det stallarbeidet som ventet. Dette er noe hun ser har endret seg med tiden hos dagens unge.

Tipset hun gir til unge ryttere som vil opp og frem er: – skaff deg en hest eller ponni, gjerne en litt eldre en, som du har ett år. Ung rytter på unghest er en dårlig match. Når du kommer til det punktet der hesten ikke kan lære deg mer, gå over til en annen du kan utvikle deg med. Da har du lært.

Donna har vært med på mye opp igjennom sin tid som rytter. Hun har deltatt i så å si alle grener unntatt voltige og mounted games, til og med militærdisiplin har hun vært med på. Det har vært en god del kjøring i bildet og hun forteller om en stor dag da hun kjørte fjordingen sin i regi av Starum, med Englands kongefamilie som passasjerer.

Planen fremover er å starte MB og ellers fortsette å være frisk og rask, og for å klare sistnevnte trener hun fire til fem ganger i uken på treningssenter.
Donna takker for seg og går like smilende ut som da hun kom inn. Det er alltid trivelig å møte folk fra alle kriker og kroker i hestemiljøet.
 

thumbnail_IMG_8178.jpg