Den syvende dagen av Arctic Equestrian Games ble sparket i gang med Horze Cup Dressur finalen. Etter gårdagens kvalifiseringsrunde i LA:2 skulle ekvipasjene ta ett steg opp, og det gjaldt å vise dommerne hva de kunne i MB:1.

Tekst: Sigurd Heill
Foto: Ada Vrolijk

Det var ikke mange hoder å telle i salen klokken 08.30 på morgenen, men over høyttalerne lød det spenstig musikk som satte stemninga. Speakeren fortalte at seks ekvipasjer fra kvalifiseringsrunden hadde gått videre til finalen, og første startende kom ridende inn på arenaen til noe dramatiske musikalske toner.

Første ekvipasje ut i ilden fullførte programmet sitt med stil, og slik fortsatte det etterhvert som hver av deltakerne hilste dommer og takket for seg. Publikum virket uanfektet av den tidlige timen idet det lød både applaus og heiarop for hver ekvipasje, og det så ut til å være godt fornøyde ryttere som klappet hestene sine på vei tilbake til oppvarmingsteltet.

Eira Bergsvenkerud hadde befunnet seg i ledelsen helt siden klassens start. Hun og den tolv år gamle hoppa Vesterbjerre's Quidie hadde levert et godt program, og lenge så det ut til at de kunne stikke av med førsteplassen. Ingvild Hollund Surdal på den røde lille vallaken Titus II hadde havnet på topp dagen før, og ettersom hun var den siste startende i dag bød det på spenning; hvem kom til å stikke av med seieren?

thumbnail_IMG_9100.jpg

Etter at resultatene ble regnet ut var det ikke lenger tvil om hvem som hadde prestert til topps. Ingvild og Titus hadde klart det igjen med 67.941%, og det var en meget stolt rytter som kunne kalle seg vinner av Horze Cup Dressur under AEG 2017.

Andreplassen gikk til Eira Bergsvenkerud , som hadde vært den siste til å kvalifisere seg for klassen med en sjetteplass dagen før. Hun ble belønnet med prosenten 66.839 %, hvilket var tre prosent høyere enn gårdagen.

thumbnail_IMG_8889.jpg thumbnail_IMG_9306.jpg

 

Ingvild Hollund Surdal måtte jobbe litt for å holde tårene tilbake etter klassen, og den unge jenta hadde all grunn til å være litt ekstra stolt i dag. Hun og den sjarmerende lille hesten har en ganske spesiell historie sammen, og det gjorde at hele opplevelsen ble ekstra sterk. Titus II var nemlig bare 20 minutter unna å bli slaktet da Ingvild kom og hentet han.

Vallaken var livredd for alt. Han fikk lett panikk, og i Surdal sine egne ord var han rett og slett litt gal. I kjøpskontrakten ble han beskrevet som en fare for seg selv og omgivelsene, og veien til der hvor de er i dag har vært lang og kronglete med både oppturer og nedturer.

-Det har vært brukne ben og armer, og litt sånn forskjellig, ler Ingvild.

Under intervjuet raste det snø fra et telt like ved. Spetakkelet var nok til å skremme hesten ved siden av, men Titus stod pent og rolig som om det ikke var noe særlig å bry seg med. – Som dere ser, livsfarlig! Ler Ingvild mens hun klapper vallaken kjærlig.

- Nå er han verdens beste. Han er så snill å ha med å gjøre, og stevnedagene er så rolige og fine. Han takler det meste nå, egentlig.

thumbnail_IMG_9209.jpg

Hun forteller at det ligger massevis av arbeid bak det å få han så trygg. Hun pleier å la han undersøke det han opplever som skummelt, slik at han får muligheten til å finne ut av at det ikke er så farlig. I tillegg har hun fokusert på å praktisere god horsemanship, og hun har også lært Titus noen triks gjennom deres fem år sammen som en allsidig ekvipasje.

Ingvild forteller at det er noe unikt ved å ri på AEG. –Det er en helt fantastisk følelse. Det er masse folk og forstyrrelser, og jeg får virkelig testet ut om arbeidet vi har gjort har vært godt nok. Har man ikke fullt fokus så går det ikke veien, så jeg er veldig fornøyd med at han holdt roen. - Han kastet meg ikke av, legger hun lattermildt til.

thumbnail_IMG_9279.jpg thumbnail_IMG_9160.jpg

 

- Titus betyr alt for meg. Jeg sliter litt med helsa nemlig, og han er den som får meg ut av senga og som hjelper meg i hverdagen, sier hun. Når man ser på de to sammen er det ingen tvil om at dette ringer sant, for det kommer veldig tydelig frem i måten hun koser med han på under intervjuet.

Hun forteller at han er en veldig sensitiv hest, og hvis hun gjør så mye som en liten feil, låser han seg. Som følge av dette har Surdal lært veldig mye innen ridning og blitt en flinkere rytter, samtidig som vallaken har utviklet seg mye fra da hun fikk han. Han kunne ikke veldig mye før han kom til Ingvild, og i hennes egne ord; «han reagerer ikke riktig før jeg gjør det riktig».

Hun nevner også at det er viktig at hestens kropp fungerer optimalt. En liten låsning kan ødelegge mye, spesielt for en så sensitiv hest som Titus.

- Vi har fått utrolig god hjelp av tannspesialisten Øivind Berven, for Titus har slitt med en del sår i tennene. Nå er de fylt inn med fyllinger, og det utgjør en stor rolle for hesten. – Nå fungerer han mye bedre. Ingen tenner ingen hest!

På dagens program scoret ekvipasjen hakket lavere prosentmessig enn det de gjorde i går, men likevel var rytteren veldig fornøyd. Hun følte at vallaken gikk bedre over overlinja, hvor han var litt flatere i går. Travprogrammet var spesielt bra, og ettersom de har slitt veldig mye med galoppbyttene var disse også et høydepunkt.

Hun forteller at de hadde noen småfeil gjennom programmet i dag, men at det trolig kom av at de var litt trøtte og slitne etter gårdagens prestasjon og den tidlige morgenen i dag. –Jeg stod opp rundt 06.00 i dag. Det var ikke egentlig så ille da, for i går stod jeg opp kl 05.00!

thumbnail_IMG_9352.jpg