I går møtte Jur Vrieling opp nok en gang på AEG for å holde en clinic. Salen fyllte seg raskt og publikum var klare for en time fyllt med god og nyttig informasjon fra OL- rytteren.

Tekst og foto: Rikke Helmine Dahl

Jur Vrieling åpnet clinicen med å takke for muligheten til å holde clinic her på AEG. Han syntes det var godt å være tilbake i arenaen. Jur forteller at han liker atmosfæren og miljøet på AEG veldig godt.

Han innledet med å fortelle litt om hva clinicen skulle handle om. Temet var trening av unghester fra starten, og opp til høyere nivå. Jur Vrieling var heldig og fikk lånt tre unghester med seg til clinicen, en fra Stall Hafsjold og to fra Stall Bergan.

thumbnail_Jurvrieling_gulliver-(1-of-1)-2.jpg

Jur satte seg først opp på unghesten fra Stall Hafsjold, - en skimmel med masse kapasitet. Han fortalte publikum viktigheten med en myk hånd og støtte fra beina.

Inne på arenaen var det mye forskjellig hesten tittet og ble nysgjerrig på. Jur forteller at han ønsker å få hesten til å fokusere på han og hinderene, - i stedet for på det som skjer rundt. Han er opptatt av at unghesten er under opptrening, og derfor stiller han hesten innover og mot hinderene, slik at den heller konsentrerer seg om arbeidsoppgavene og hinderene.

Jur forklarer hvordan han stiller hesten innover, slik t linjen ikke blir rett, men buet. Dette gjør han for å få hesten til å se på hinderet, og dermed forbereder seg mot hinderet. Bruk av vekten i salen er en viktighet for Jur. Dette bruker han spesiel for å hjelpe hesten når den stilles og bytter galopp.

thumbnail_Jurvrieling_gulliver-(1-of-1).jpg

Jur rir hesten over markbommene og teller galoppstegene. Etter det syvende steget sier han; ”sorry that was a little bit dutch” og ler med et bredt smil.

Han legger veldig vekt på å hoppe midt på hinderet og forteller at han alltid finner et punkt på en av bommene. Dette gjør han for å lettere komme midt på hinderet.

En hest kan huske ting veldig godt, om ting går feil så må han korrigere hesten og om ting går riktig er det viktig å rose den. Det er viktig å vise hesten hva som er riktig og galt. Litt som oss de første årene på skolen, man repeterer og repeterer og når man gjør det riktig er man klar for neste steg sier han med en lattermild stemme.

Det er like greit å vise hesten med en gang hva som er feil så den skjønner det, og legger det fra seg i stede for at man skal la den fortsette. Jur påpeker at han syntes det likevel er viktig å gi hesten god tid til og forstå han og når hesten gjør det roser han og skryter han av den.

Jur forteller at hesten han rir er en veldig ung hest og at han velger å ikke holde alt for lenge på med den å gi seg mens leken er god for å kunne gi dem begge en god opplevelse.

Han får inn neste hest, en rødbrun hest fra Stall Bergan. Jur innleder med å fortelle at dette er en eldre og større hest, som har kommet lenger på utdanningen sin. Han velger å starte med å trave hesten for å kunne bli litt kjent med den og for å se hvordan den oppfører seg med han som ny rytter. Deretter kan han fokusere på å få hesten til å slappe av.

thumbnail_Jurvrieling_gulliver-(1-of-1)-3.jpg

Jur forteller at han syntes det er en viktig del å få hesten til å gå dyp og lang for å få brukt ryggen best mulig. Han forteller at det å vite når hesten er stillt riktig kan være krevende i starten, men at man skal kunne skimte hestens øye når den er riktig stilt innover.

Under clinicen ble det noen problemer med lyden over høyttalerene og det begynnte å lage en rar lyd, Jur tok det hele med knusende ro, og ler til i det han sier ”dosen’t make the horse easier”.

Han legger vekt på det å leke litt med tøylene for å få hesten myk og god i munnen, og det å alltid ha kontakt med hesten. Jur forteller at jo mer avslappet hesten er jo lettere er det for den å jobbe og konsentrere seg om jobben sin. Han forteller at når hesten er myk og god i munnen er han myk og god i hendene tilbake som en form for ros. For å vise hesten når den er rolig og avslappet er han rolig og avslappet tilbake, da blir det behagelig for dem begge.

Jur legger god vekt på det å bruke bena for å komme godt rundt hesten, men ikke for mye da han ikke ønsker en hest som går for mye frem.

Jur kommer mot den ene rekken der et godt eksempel på for mye bruk av ben kommer opp, han legger til med en lattermild stemme og sier til hesten ”oh, relax, stop boy”.

Han påpeker at det er bra for unge hester å kunne ha muligheten til å bli trent på arenaer som dette, da det er noe å se på, men alt ikke for mye.

Jur avslutter med å si at han er fornøyd med hestens prestasjon, stiger av hesten og takker for muligheten til å ri den. Han får inn tredje og siste hest, en ung men mer erfaren hingst fra Stall Bergan.

Han legger til med en stille fryd i stemmen, at ”man sparer jo det beste til slutt gjør man ikke?”.

thumbnail_Jurvrieling_clinic-(1-of-1)-3.jpg thumbnail_Jurvrieling_clinic-(1-of-1)-2.jpg

 

Denne gangen var det litt mer jobb for Vrieling, dette var en mer oppmerksom og nyskjerrig hingst som det var mer jobb å roe ned og få mer avslappet.

Jur drar opp en historie fra hans hingster oppgjennom der treneren hans hadde sagt ”om du lærer hesten å hoppe over vannhinderene vil du ha den beste vannhinderhopperen av dem alle” forteller han om VDL hingsten sin.

Siden dette er en hingst er det naturlig at den er nyskjerrig på det som skjer, forteller han i det han rir forbi utgangen til arenaen. Han forteller at han legger mer vekt på å bruke bena og det å stille hesten innover i det han rir forbi utgangen til hallen, der står det nemlig en hoppe. Han jobber med å få hesten til å lytte til han og konsentrere seg om det han ber om.

I det han kommer over oxeren treffer hesten den ene bommen og han forteller at der var han fullt klar over at det var hans egen feil og ikke hesten.

Vrieling forteller at selv for en rytter som han, som har ridd masse store klasser og har ridd mye oppigjennom årene må han fokusere på det grunnleggende som seg selv og det å ri rett på hinderet. Ridning har mye med intelegens og konsentrasjonsevne å. Han legger og vekt på at han er veldig optatt av det å holde seg konsentrert og rolig.

Jur sier at han syntes hesten er utrolig flott og lett å jobbe med når den først vil, så det er mye opp til han som rytter å gi tilbake til hesten.

Vrieling ser bort på Stein Endressen og spør om det er greit at han hopper en runde med litt høyere hinder. Stein setter opp hinderne og Jur er klar for å ri banen en gang til. Han begynner med å ri over hinderne og påpeker at hesten har riktig gallop, og roser den.

Han forteller at som rytter er det viktig å hele tiden være på. Det å regaere tidlig etter hvert hinder er en veldig god ting, det gjør at oppagaven for deg og hesten blir mye lettere.

Jur sier seg fornøyd med seg og hesten, takker publikumet og sier at han håper at de fikk noe ut av clinicen. Han takker også Stall Bergan, og Stall Hafsjold for lån av hester. Stein Endressen påpeker at han syntes det er morsomt for han som kjenner hestene så godt å kunne se forskjell på dem etter at Jur har ridd dem.

Vrieling takker for seg i det han rir ut av hallen og forlater publikumet etter en vellykket clinic.