Dagens siste klasse var finalen av CSI2* Grand Prix, presentert av AmlinPlus. Banen var som vanlig teknisk utfordrende og tiden utrolig knapp. Kveldens Grand Prix viste seg å bli ett ritt mot klokka.

Tekst: Victoria Vindum
Foto: Maiken Fjeld-Engh


Det er en viss magi som oppstår når salen er full av spente tilskuere. For hver gang en bom treffes, en hest nøler før et hinder eller en rytter mister balansen lyder det et samkjørt gisp gjennom mengden. Det er en viss magi som oppstår når en ekvipasje har gjennomført et feilfritt og raskt ritt. Det er noe eget, det å være publikum under finalen i Grand Prix på AEG.

Anders Hafskjold er en dyktig banebygger, og det var nettopp han som bygget banene under dagens Grand Prix. Banen fikk en makstid på 65 sekunder, og denne tiden gjorde at dagens bane ble et kappløp mot klokka. Ekvipasje etter ekvipasje fikk tidsfeil, trakk seg eller ble eliminert. Startende nummer fire, Johan-Sebastian Gulliksen, var den første gjennom banen uten noen riv eller vegringer, men bommet med ett eneste sekund på makstiden. Han red jevnt og hadde en god rytme, og derfor måtte arrangørene se seg nødt til å revurdere makstiden. Den ble øket til 68 sekunder. Derfor ble også Johan sitt feilpoeng strøket og han rykket opp til en foreløpig førsteplass.

Jur-Vrieling_Carrera-VDL2.jpg

Neste feilfrie som var innenfor tiden heter Nadja Havnegjerde og rir hesten Dynamique DML. De red en runde med nydelig flyt og hadde god klaring over hindrene. Hun red akkurat ikke innenfor den originale makstiden, men med 65.98 sekunder var hun godt innenfor den nye. Derfor var publikum sikret en omhopping.

Den neste som fikk være med i omhoppingen var Solveig Newermann og hesten Wodka. De hadde noen momenter som fikk publikum til å sitte på kanten av stolene sine, men kom raskt og feilfritt gjennom på tiden 64.30 sekunder, som faktisk var innenfor den originale makstiden. Fjerde og siste feilfrie var publikumsfavoritten Jur Vrieling og hingsten Carrera VDL. Jur red som Jur vanligvis rir, rolig og pent. Han red inn til tiden 67.35 sekunder.

-Do you want to play with the kids in the jump off? Spurte speakeren lattermildt i det Jur kvalifiserte seg til omhoppingen.

Jur-Vrieling_Carrera-VDL-(1).jpg

Lyset ble senket og banen bygget om. Når lyset ble slått på igjen var banen adskillelig kortere og det var færre hindre på banen. Det var ikke mange åpninger for å korte på tiden, men likevel red den ene fortere enn den andre. Publikum våknet om mulig enda mer enn tidligere og klikket, smattet, plystret og heiet rundt den siste avgjørende svingen. Alle hestene så ut til å skjønne alvoret i omhoppingen og gjorde sitt beste.

Alle de fire ekvipasjene red feilfritt. Til slutt stod Jur igjen som siste rytter ut, og han hadde en vanskelig tid å slå. Solveig Newermann og Wodka hadde ridd en strålende runde på 38.41 sekunder. Jur red like pent som han alltid gjør, men våget seg på en sving ingen av de andre turte å korte ned, noe som førte han til en suveren seier. Premiepotten sikret han seg med en lekker tid på 38.13 sekunder.

Jur kommer fra Nederland, og er en fast gjenganger på AEG. Ett av de første spørsmålene Jur fikk da han ankom pressekonferansen, var hvor mange ganger han har vunnet Grand Prixen på AEG.

-Hver gang, spøkte han. Fordi det er vel egentlig ingen som har kontroll på det, men vi kan alltid stole på at Jur dukker opp. Han forteller at han syntes banen i dag var fin og rettferdig for hestene, og at tiden virkelig måtte tas til etterretning.

Han innrømmer at omhoppingen var helt utrolig og at det ikke kunne ha blitt en bedre omhopping for publikum. Han innrømmer at han så de andre ri, og tenkte at siden han var den siste så var det bare å se hva det var han kunne gjøre.

-Hadde jeg vært først inn er det helt sikkert at jeg ikke hadde vunnet.

Jur er en ydmyk mann og sier at han ikke skjenket en tanke til det å ikke rive under omhoppingen, og at han ikke er helt fornøyd med den ene vendingen opp mot den ene kombinasjonen, men hesten gjorde jobben sin. Han satset på å risikere alt siden han red sist.

Andreplassen gikk til Solveig Newermann og vallaken Wodka. De kom rett bak Jur med tiden 38.41 sekunder. Hun og Johan hadde hatt en enighet om at de begge håpte på at Jur skulle rive, slik at de slapp å ri mot han.

-Du er så rask! sier hun. Hun er likevel veldig fornøyd med andreplassen sin, fordi hun gjorde sitt beste og red så fort hun kunne.

-Andreplass er som en seier bak han!

   Solveig-Newermann_Wodka.jpg

Solveig og Wodka har vært et team i rundt seks år. Hun forklarer han som fantastisk og veldig forsiktig. Hun sier han er ærlig og prøver alltid så godt han kan. Solveig forteller at den største utfordringen i dag var trekombinasjonen i grunnomgangen, fordi Wodka har en tendens til å løpe inn til hindre.

Johan-Sebastian-Gulliksen_Quidam-s-Cherie.jpg   

Tredjeplassen var det Johan-Sebastian Gulliksen og hoppa Quidam’s Cherie som red av med. De red på tiden 40.95 sekunder, bare to sekunder bak Jur. I forrige klasse fikk han førsteplassen, dog på en annen hest. Han red som førstemann ut i omhoppingen.

 

Nadja Havnegjerde på hesten Dynamique Dml havnet på en fin fjerdeplass. Nadja var den andre ekvipasjen som kvalifiserte seg til omhoppingen og var andremann ut i ilden når det virkelig gjaldt. Sammen red de til 41.74 sekunder var den fjerde som kom til omhoppingen. Hun var veldig fornøyd med sin og hesten sin egen innsats.

 

pressekonferanse-(1-of-1).jpg