AEG får prominent besøk tirsdag 21. februar. Den verdenskjente dressurrytteren Anky van Grunsven byr på sin kunnskap og sine erfaringer.
 

Tekst: Mina Walen Simensen Foto: Ingvild Surdal

Klinikk--foto-Ingvild-surdal-(1-of-1).JPG

- Kunnskapen Anky formidler er relevant for alle ryttere i alle grener, sier initiativtaker Kristin Andresen. Korrekt ridning er stikkord.

Anky van Grunsven har en merittliste de fleste andre idrettsutøvere kan drømme om, og innehar tre gull fra OL, to gull fra VM, fem gull fra EM og er ni ganger vinner av verdenscupen. Hun er også eneste rytter som noen gang har deltatt i alle verdensmesterskapene arrangert fra 1990 og tjue år frem i tid - til 2010.

Nå tar Anky van Grunsven turen til AEG for å formidle sin kunnskap til sine norske tilhengere. Onsdag 20. februar holdes en lærerik clinic med dressurstjernen, sponset av FERD, på Oslofjord Convention Center i Stokke.

Karrieren til den 48-år gamle rytteren, treneren og gründeren av ridemerket Anky, har vært lang og suksessfull: Hun regnes som en av dressursportens store forbilder, og satte en ny standard for moderne dressursport med hesten Salinero, som hun tok to individuelle OL-gull med. Rytteren har vunnet en rekke priser, blant annet “Sports Woman of the Year” i Nederland i 2001.
Ikke bare er Anky å se på dressurarenaen: Hun har i senere tid konkurrert aktivt i grenen reining, også kjent som Western-ridning. Det som skulle være en hobby og motivasjon ved siden av dressurridningen tok henne til VM i Kentucky i 2010.

Nå har Anky en travel hverdag med familie, ridning, bedriften og alt som følger med. På ettermiddagene, etter trening av egne hester, instruerer hun elevene sine - som er på alt fra nasjonalt nivå og opp til et høyt Grand Prix-nivå.

-Det var ikke lett å få tak i Anky som clinicholder, så derfor er det en ekstra hyggelig fornøyelse å annonsere at hun kommer til AEG 2017, smiler initiativtaker Kristin Andresen, som ser frem til at den nederlandske rytteren skal ta for seg en problemstilling som er aktuell for de fleste aktive ryttere:
-Temaet for clinicen blir hvordan rytterne kan aktivisere bakbeina og motoren til hesten, og hvordan man kan ri hesten riktig til bittet. Vi hører hele tiden hvordan ridning skal være i teorien, men få mestrer gåten om hvordan man gjør det i praksis. Det er nettop her vi håper Anky vil formidle kunnskapen hun innehar på best mulig måte, fortsetter hun.

Per dags dato konkurrerer ikke den nederlandske rytteren aktivt på høyeste mesterskapsnivå selv.

-Anky rir fortsatt, men konkurrerer ikke på det nivået hun har vært på tidligere. Mye av grunnen er at det er vanskelig å finne hester som er gode nok til å gå på mesterskapsnivå, legger Kristin til.

Ankys clinic varer i en og en halv time, og det er de tre talentfulle, norske jentene Helena Liholt Gulli, Fredrikke Bjerkaas Holmen og Alexandra Andresen som skal være demonstrasjonsrytterene.

EN CLINIC FOR ALLE

-Kunnskapen Anky skal formidle vil være relevant for alle ryttere og grener. Det skal være en clinic som er til hjelp uansett hvilket nivå du er på, og den tar for seg et problem som ryttere på distriktsnivå og internasjonalt nivå kan kjenne seg igjen i. Til og med de som rir Grand Prix-klasser må jobbe kontinuerlig med å få hesten riktig til bittet og aktiv bakfra, forklarer Kristin, som gleder seg til årets dressurdager på AEG:
- Det blir veldig morsomt - ikke bare clinicen, men også opplegget med cupene og de internasjonale klassene. På KOHS i år var det kun ungrytterene i dressur som fikk konkurrere. På AEG blir dressur i fokus tre dager på rad, med flere nivåer representert. Arrangør Eirik Berentsen fortjener en stor takk som gir så mange grener en plass på stevneprogrammet.

Andresen har en apell til andre som ønsker å støtte norsk dressursport:
-Mitt ønskemål er at flere stiller opp og sponser klassene på AEG 2017, og også 2018, slik at de tre innholdsrike dagene med dressur kan fortsette!

Bestill billetter til Tirsdag 21.februar her, og få med deg clinicen.