Det er ingen hemmelighet at hestesporten i Norge stort sett domineres av jenter. Det kan derfor føles litt ekstra vanskelig å skulle være den eneste gutten i flokken, men dette har Wenche Dalen ønsket å gjøre noe med. Hun er initiativtaker til facebook-gruppen "gutter som rir”. En gruppe som i skrivende stund har hele 577 medlemmer. Under den første helgen av AEG, og på initiativ fra Norges rytterforbund, møttes 30 av disse unge guttene til sin første offisielle samling.

Tekst: Marthe Edvardsen

Det var mange spente gutter som spisset ørene, når Johan-Sebastian Gulliksen og Pål Flam skulle dele sine erfaringer som” eneste” gutt i et jentedominert miljø. De to sprangrytterne kunne fortelle at til tross for at de er genuint interessert i hest, så har det hjulpet å ha noen kompiser på konkurransebanen. – Vi pusher hverandre til å bli bedre, kunne Gulliksen fortelle med en bekreftelse fra Flam. Videre kunne de dele at det kun er i Norge og Sverige at hestesporten er dominert av jenter. Reiser man til for eksempel Danmark, Tyskland eller Nederland er kulturen helt annerledes, den domineres nemlig av menn.

Kjetil Skogrand, som var en av fedrene til stede, ønsket å komme med noen motiverende ord til de unge lovende gutta i salen. – I løpet av fire hundre år med riddere, hvor mange kvinner var det? Hos Cowboyene, var det mange kvinner? Napoleon med sin hær, som besto av hundre tusenvis av soldater til hest, hvor mange kvinner var det? Spurte han de oppmøtte. Gutta i salen var enige, det var ikke mange kvinner som drev med hest. Skogrand fortsatte like ivrig, - min tippoldefar, min oldefar og min bestefar drev med hest. Døtrene deres og konene drev ikke med hest. Det var gutta som drev med hest på gårdene før. Så egentlig kan vi si at det er veldig hyggelig at jentene har begynt å ri, for før visste nemlig ikke jentene hvor morsomt det var å ri. Men vi gutta rir, fordi vi alltid har ridd.

Men det er ikke bare ridning som står i fokus hos "gutter som rir”, det sosiale er nemlig vel så viktig. Så etter noen motiverende ord var det ulike konkurranser og leker som sto for tur.

IMG_0105.jpgGjengen var ikke sene om å stille opp på en selfie

Etter endt samling møtte syv sprudlende gutter opp til et lite intervju hos Hestefrelst.no. Man kan jo spørre seg selv om hvordan disse guttene har funnet veien til salen, men det det aller letteste vil jo være å spørre dem.

-Mamma har alltid holdt på med hest, og derfor fikk jeg også lyst til å begynne, forteller 13 år gamle Herman. At hestemammaer er store pådrivere når det gjelder å få sitt eget barn opp i salen eksisterer det ingen tvil om. At mamma drev hest, var også en av grunnene til at 8 år gamle Eirik satte seg i salen for første gang. – Jeg begynte med hest fordi mamma og søstrene mine red, og jeg syntes det virket gøy. I dag har Eirik sin egen welsh mountain ponni som han ønsker å satse med i både sprang og dressur.

 
  
Hans Oliver på 10 år, er også en av guttene som har fått hest inn med morsmelken. Han forteller at han begynte med hest: - Fordi mamma og pappa drev med det, og fordi det virket veldig gøy. Han er også snar til å trekke frem pappa (Hans Bauer, journ.anm) og onkel Morten (Morten Djupvik, journ.anm) som sine største forbilder. – Jeg syntes Geir Gulliksen er den tøffeste sprangrytteren, fordi han rir med sikkerhetsvest, skyter Herman inn.
Hans Oliver Bauer og Nordlandshesten Aasberg Tord under en samling på Grorud Gård. -Foto Ada Vrolijk
   

 

Om det er ren tilfeldighet vites ikke, men flere av guttene har også valgt å konkurrere med en hesterase som i likhet med guttene selv, vanligvis ikke er så høyt representert innenfor stevneverden. Hans Oliver konkurrer på nordlandshesten Aasberg Tord. Men også hos 13 år gamle Eirik og 12 år gamle Henrik har valget falt på nordlandshesten. Sistnevnte har til tross for sin unge alder allerede vist seg å være en tøff konkurrent. Henrik har sammen med sin lagkamerat Torjus, rukket å ta gull i KM-lag dressur og bronse i KM-lag sprang. Begge guttene håper å kunne starte på et stort stevne slik som AEG i fremtiden. Men likevel har det nok vært litt stas for Eirik som har stått på sidelinjen og heiet på sin søster Emilie, som stilte til start i FERD rideskolecup.

På spørsmål om hva de vil si til gutter som sitter hjemme og vurderer å begynne med hest, kommer de med flere gode tips. Hans-Oliver sier at det bare er å komme seg til nærmeste rideskole, eventuelt høre om man få låne en hest på fór. Herman kan meddele at han selv har tatt med seg en kompis i stallen, og denne kompisen begynte med hest etterpå.
 
  

    Hermann og Shannon Dor under forrige treninger på Grorud Gård. - Foto Ada Vrolijk
Dessuten sier gutta at jentene i seg selv er et godt lokkemiddel, noe som spesielt Joachim kan skrive under på.  

 

 –Jeg begynte jo med hest fordi det virket spennende, også var det jo noen veldig pene jenter som drev med det, forteller han med et lurt smil. Så selv om disse guttene er ved godt mot og ikke klager på at de er eneste hane i flokken. Så må de innrømme at det er veldig greit å ha de andre gutta der, spesielt når man kan treffes på stevner og møtes på treninger.    
    Det er hyggelig at guttene kan samles på treninger og stevner. - Foto Ada Vrolijk


Til tross for at gruppen” gutter som rir” er en relativt ny gruppe, har de allerede rukket å ha en trening på Grorud gård. Og det er ingen tvil om at det skal bli flere treninger fremover. Men i og med at guttene bor så spredt, så har det blitt plukket ut ulike regionsansvarlige som har ansvar for å dra i gang treningene.

Hestefrelst ønsker alle guttene masse lykke til videre, og håper at alle guttene er å se på konkurransebanen i tiden fremover.