top of page

– Bakkearbeid for spranghester består av fem komponenter

Torsdag kveld entret den brasilianske sprangrytteren, Marlon Modolo Zanotelli, arenaen i NOVA Spektrum for å holde clinic. Her fortalte han om de øvelsene de bruker hjemme i hverdagen, for å skolere sine hester. Fra unghestnivå og opp til Grand Prix.

Torsdag kveld holdt Marlon Modolo Zanotelli en sprangclinic for publikum under Norwegian Horse Festival 2022. Foto: Equine Sport Photography / Helene Gjerde Aamdal

Marlon Modolo Zanotelli, fra Brasil, ligger foreløpig på en åttendeplass på verdensrankingen til FEI for sprangridning. Den eminente sprangrytteren har mange gode resultater bak seg, og tok senest en 2. plass av 49 deltakere i 1.45m-klassen rett før clinicen han selv skulle holde torsdag kveld. Og ikke bare kan han ri, han kan også undervise på et høyt nivå. Like i hælene på treneren sin, kom Ingrid Gjelsten på en 3.plass i samme klasse.


– Bakkearbeid for spranghester er enkelt

Underveis i clinicen fikk vi ta del i noen av øvelsene som Zanotelli daglig bruker hjemme, på hester fra unghestnivå og opp til Grand Prix. Gjennom økten i NOVA Spektrum underviste han de norske rytterne Pål Flam, Cathrine Jerring og Ylva Høidal rundt på små hinder og galoppbommer på bakken.


– Bakkearbeid for spranghester er egentlig helt enkelt. Det består av fem komponenter. Det er så enkelt som frem, bak, svinge til venstre, svinge til høyre og ri rett frem. Den eneste måten en hest kan lære på er repetisjon. Alt den skal lære må repeteres, repeteres og repeteres. Om du repeterer ting som er dårlig, vil hesten også lære de dårlige tingene, forteller han til et lyttende publikum.


– Noe så enkelt som at hesten får lov til stoppe når den må på do på trening, vil den ta med seg om den må på do mot første hinder på et sprangstevne. Når jeg trener bakkearbeid med mine hester trener jeg på det som må til for at det skal fungere inne på arenaen, forteller han videre.

– Disse øvelsene kan du lage så avanserte du vil

Øvelsene Zanotelli la frem for rytterne var først fire galoppbommer på en linje, som de først skulle ri på likt antall galoppsprang mellom. Hovedfokus var på å få alle galoppsprang like store, inkludert det galoppspranget som kom over bommen.


– Galoppbommen skal komme som et ekstra galoppsprang, ikke som et hopp, forklarer sprangrytteren, før han legger til: – Denne øvelsen kan man lage så enkel og avansert som man vil. Når hestene blir mer erfarne kan man leke med galoppen, og variere galoppsprangene mellom bommene. Istedenfor 5 - 5 - 5 galoppsprang, kan man på samme avstand legge inn 4 - 6 - 4, eller 4 - 5 - 6 galoppsprang mellom.


Videre fikk publikum vitne øvelser over små hinder på rett og bøyd spor, der fokuset var akkurat det samme som over bommene. At hestene skulle lyde det rytteren ville, at rideveiene var på plass og at hesten var avslappet i øvelsen.


– Hesten skal ikke bare å gjøre øvelsen, men gjøre det slik du som rytter ønsker. Om du vil fremover så er ikke temposkiftet det eneste du skal jobbe med, men at hesten går så mye frem som du ønsker. Om hesten løper fra deg etter en linje med hinder, gjør en overgang som forteller den at den skal slappe mer av og vente, forteller Zanotelli.

Marlon Modolo Zanotelli loser Pål Flam gjennom øvelsen han har satt opp til clinicen. Foto: Equine Sport Photography / Helene Gjerde Aamdal

Comments


bottom of page