top of page

– Det er viktig å gi hesten en belønning

Søndag var det tid for at svenske Carl Hedin skulle entre arenaen under Norwegian Horse Festival. "Hästpojken" holdt en inspirerende clinic om hvordan han utdanner sine unghester, og hvordan man kan bygge motivasjon hos et spirende dressurtalent.

Carl Hedin og Skyline To B under søndagens dressurclinic, presentert av Andresen Dressage (Foto: Equine Sport Photography / Helene Gjerde Aamdal)

Carl Hedin har sjarmert et helt publikum i senk på sin Instagramprofil @hedincarl, med over 391.000 følgere. I boken "Hästpojken forteller han også om hvordan utviklingen har vært fra gryende rideskolespire til den han er i dag. Gjennom karrieren, som startet på rideskolen, har han ridd opp mange unghester, og har konkurrert helt opp til Grand Prix. Han var også en av de som var innenfor railen under Grand Prix-klassene i NOVA Spektrum denne helgen.


Med seg på søndagens clinic hadde Hedin med seg 4-åringen Skyline To B, en hest som virkelig har potensiale for fremtiden. I høst scoret ekvipasjen godt over 90 prosent under Breeders Trophy i Sverige. I NOVA Spektrum fortalte han noen av de tingene han gjør for å utvikle unghestene.

Carl Hedin og Skyline To B (Foto: Equine Sport Photography / Helene Gjerde Aamdal)

Bygger rideøkten ut fra oppvarmingen

Når Hedin skritter hesten inn i arenaen går hingsten på lange tøyler og får lov til å se seg rundt. Dette mener Hedin er en viktig del av det å kunne styre energinivået til hesten inne på en konkurransearena. Enten hesten skal gi full power i en travøkning, eller slappe helt av i øket skritt. Skyline To B var litt spent i det han kom inn i arenaen, men dette hadde Hedin en løsning på.


– Alt handler om å ta beslutninger. Min beslutning er at jeg skal gjøre akkurat som det vi gjør hjemme. Om man trener hesten på en konsekvent måte har man ganske mange fordeler. Hesten kjenner det igjen, og det er lettere å falle inn i en god rytme. Den føler seg tryggere. Begynner jeg å ri på en annen måte, viser jeg hesten at dette er veldig forskjellig fra hjemme – og man vil jo gjerne at ting skal fungere som hjemme når man er avgårde på tur, forteller Hedin, mens han loser hingsten gjennom både skritt, trav og galopp på den store arenaen.


Han forteller at oppvarmingen alltid er den samme. Han skritter og traver noen runder hver vei. Dette bruker han til å kjenne hvordan hesten er denne dagen.


– Om jeg gjør dette hver gang vi er inne på banen, så kjenner jeg forskjellen fra dag til dag. Da kan jeg bygge opp nideøkten etter hvordan hesten er i oppvarmingen, noe jeg mener er en verdifull nøkkel når man skal jobbe med hesten, forteller han videre, til et lyttende publikum.


– Det skal være vinning for hesten å gjøre rett

Hedin er opptatt av at hestene skal ha det gøy når de er ute på treningstur, enten om det er på stranden, på dressurbanen eller på sprangbanen.


– Hesten skal alltid komme ut av stallen og tenke at “i dag skal det skje noe spennende”. Den tiden hesten har sammen med rytteren skal man lage til den beste tiden på dagen for hesten. Da er det bra med variasjon, dressurhesten kan syns det er gøy å hoppe litt for eksempel, forteller Hedin, før han plutselig vender Skyline mot railen og hopper over den et par ganger.

Hedin og Skyline hoppet railen uten problemer. (Foto: Equine Sport Photography / Helene Gjerde Aamdal)

I tillegg mener Hedin at belønning er viktig for at hesten skal motiveres til videre arbeid.


– Jeg er veldig nøye på å ta skrittepauser som en belønning. Når hesten er engasjert og byr på seg selv, så må den få betaling. Om man direkte gir hesten en vanskeligere oppgave, så vil man slite med å holde motivasjonen. Det skal være vinning for hesten å gjøre rett, forteller han til publikum.

Carl Hedin og Kristin Andresen fra Andresen Dressage (Foto: Equine Sport Photography / Helene Gjerde Aamdal)



DRS AS

Fruktveien 25

N - 3400 LIER

NHF_horisont_white.png

eirik@walber.no
+47 472 40 481

Følg oss på sosiale medier

InstagramKnapp.png
FacebookKnapp.png

© 2022 by Norwegian Horse Festival

bottom of page